Verktyg för presentationen – Föreläsare berättar

Verktyg för presentationen – Föreläsare berättar

Vilka verktyg behövs egentligen inför en föreläsning eller presentation? Och vad kan användas för att ta den till nästa nivå? En del av god presentationsteknik är att ha rätt utrustning. Med rätt utrustning kan talet flyta på bättre och hjälpa dig att nå ditt mål – att påverka lyssnarna.

En föreläsare som har gjort många framträdanden berättar på en webbplats att han har ganska mycket utrustning med sig inför ett en presentation. Till exempel tar han med sig VGA-, HDMI- och DVI-adaptrar eftersom den MacBook han använder inte har dessa uttag. Troligtvis använder han en nyare modell som enbart har USB-C-uttag. Gör man en större föreläsning bör man lägga visst krut på att hitta adaptrar som verkligen fungerar. Det finns en del billigare varianter på marknaden som inte alltid håller högsta kvalitet.

Vidare kör han med Keynote, och tar med sig iPhone och remote.app för att kontrollera den. Han använder sig också av en iPad med Keynote-appen, då han tycker det är skönt att hålla e skärm i handen, där han kan visa sin nästa slide för sig själv i tillräckligt stort format för att han ska kunna läsa vad som faktiskt står.

Han tar också med sig en väldigt lång VGA-sladd som även klarar av ljud. Han påpekar att sladden bör vara av mycket bra kvalitet, då hela presentationen kan hänga på den. Att den är lång är helt enkelt för att projektorer ibland sitter en bit från platsen där själva presentationen ska hållas. Att ställa datorn mitt i rummet och låta någon i publiken trycka på mellanslag för att byta till nästa bild är knappast optimalt. Med god presentationsteknik, vad gäller hårdvaran alltså, kan et här undvikas.

En annan föreläsare jobbar med annan presentationsteknik. Han tar med sig en dator, en projektor, en USB-klicker och en laserpekare. Med laserpekaren kan man enkelt understryka viktiga delar i presentationen, och bättre guida lyssnarna genom bilderna som visas.

Gemensamt för de båda är att de inte använder sig av Powerpoint. De är överens om att programmet är begränsande, och att det finns betydligt mer attraktiva program på marknaden för den som vill förbättra sin presentationsteknik.

Tycker du detta var intressant kommer du uppskatta https://www.presentationsteknik.net som går ännu djupare in på ämnet presentationsteknik.