Så blir du snickare – Via gymnasievalet

Så blir du snickare – Via gymnasievalet

Vill du jobba med olika slags träarbeten finns möjligheten att utbilda sig till snickare redan under gymnasietiden. En utbildning som gör att du kan börja jobba som snickare direkt efter att studierna är klara och detta på arbetsmarknad där efterfrågan är mycket hög på personal.

I ett flertal städer i Sverige finns Bygg- och anläggningsprogrammet vilket är det program du bör välja om du vill jobba med konstruktion och byggnadsarbete. Däremot varierar det något vilka inriktningar som finns tillgängliga på de olika orterna. Vill du jobba som snickare är det därför viktigt att kontrollera att inriktningen ”Husbyggnad” finns tillgänglig.

Gymnasietiden och utbildningens uppbyggnad

Oavsett vilken inriktning du väljer inom Bygg- och anläggningsprogrammet så är den första tiden mycket lika. Du kan exempelvis läsa både med de som sedan kommer specialisera sig mot finsnickeri, gjutning och takarbete. Bland annat finns det ämnen som alla ska läsa oavsett vad man sedan ska arbeta med. Dessutom får alla elever prova olika delar inom byggnadsarbete vilket gör att man kan välja programmet utan att vara säker på om man vill bli snickare eller murare i början. Det kan vara ett beslut som växer fram.

Praktik är ett inslag som kommer tidigt oavsett var i landet man genomför utbildningen. Ofta är det några veckors praktik redan första året. Den längsta praktiktiden är däremot oftast under sista året. Men det finns även utbildningar där man helt och hållet varvar praktik med teori. Det kan därmed innebära att då får följa med en lokal snickare varje tors-fred medan teorin sedan hålls på de övriga dagarna.

Utbildning till lärling

Efter utbildningen i gymnasieskolan väntar en lärlingstid. Du jobbar då som snickare men till en lägre lön än de andra anställda. Detta eftersom det är en tid där du både lär dig yrket ytterligare och jobbar. Lärlingstiden är på mellan 2 och 2,5 år. Under den tiden får du alltså lön vilken succesivt ökar efter hela utbildningen. Det enda som är kvar är att göra ett yrkesprov vilket resulterar i att du får yrkesbevis och därefter kan söka jobb som färdigt utbildad snickare.

Med tanke på att arbetsmarknaden är mycket god för hantverkare överlag bör det inte vara svårt att hitta ett jobb. Detta inte minst i storstäderna där efterfrågan är som störst, börja med att kontakta en snickare nära dig, om du bor i Stockholm är www.stockholmsnickare.nu ett bra val.