Tänk på det här när du ska försäkra hunden

Det finns många saker att tänka på när du ska försäkra hunden och det är lika lätt att glömma bort något viktigt. Det är därför viktigt att sätta sig in i försäkringsbolagens olika villkor och regler eftersom dessa skiljer sig väldigt mycket åt. Oavsett vilket försäkringspaket du väljer brukar en veterinärvårdsförsäkring alltid ligga som grund. Dock varierar ersättningen väldigt mycket beroende på prispaket. I vissa fall ingår dessutom olycksfallsförsäkring och i vissa fall inte. Detta innebär en kroppsskada hunden får genom en plötslig yttre händelse, exempelvis att bli påkörd av en bil.

Vad kostar det då att försäkra hunden? Priset varierar kraftigt och baseras ofta på hur stor ersättningssumma du vill ha samt hur stor självrisken är. Ju större självrisk, desto billigare månadspremie, och vice versa.

När bör jag försäkra hunden?

Det korta svaret är så tidigt som möjligt. Du har ofta möjlighet att teckna försäkringen redan innan du hämtar hunden eller i samband med själva köpet. Det mest effektiva skyddet får du om försäkringen är tecknad redan innan hunden fyllt fyra månader. Då är du försäkrad även om det senare skulle upptäckas medfödda sjukdomar eller dolda led- och skelettsjukdomar. När man tecknat sin försäkring väntar som regel en viss karenstid. Hur lång den är varierar mellan försäkringsbolagen men ligger oftast på 20 dagar. Om du nuläget har en äldre och oförsäkrad hund är det ändå inte försent. Dock kan du behöva ett hälsointyg som utfärdas av veterinär innan du beviljas försäkringen. Många försäkringsbolag har åldersgränser, men det finns också många som inte har några restriktioner gällande hundens ålder. När du ska försäkra hunden finns det även vissa andra tilläggsförsäkringar som kan vara att komplettera med, som bland annat:

  • Livförsäkring
  • Avelsförsäkring
  • Medicin
  • Rehabilitering

En livförsäkring är till för att betala ut ersättning om hunden skulle avlida i förtid, exempelvis på grund av sjukdom eller skada. I regel handlar det om att hunden dör före tio års ålder, men även detta kan skilja sig mellan försäkringsbolagen. För dig som föder upp hundar och har en kennel är det viktigt att även teckna en avelsförsäkring. Då ersätts du för saker som reproduktionsutredningar. Detta kan röra sig om fertilitetsutredningar, extra kejsarsnitt eller förlorad avelduglighet.