Svårt att hitta en papperskorg utomhus i dagens Japan

Har du någon gång besökt Japan? I sådana fall kanske du reflekterade över att det i princip inte finns en enda papperskorg utomhus i landet och vad detta beror på? Än mer förvirrande blir detta med tanke på att det i japanska städer finns en hel del varuautomater av olika slag. Däremot finns det allt som oftast ingenstans att kasta tomflaskor eller annat skräp. Detta är en paradox som har gäckat utländska turister i drygt två årtionden.

Faktum är att de allra flesta av de papperskorgar som tidigare fanns utplacerade i utomhusmiljöer i Japan plockades bort från städerna för många år sedan. Detta till följd av saringasattacken i Tokyos tunnelbana i mars 1995 samt ett antal andra attacker med saringas. Dessa hemska händelser tvingade landet och dess befolkning att anpassa sig till världens kanske allra mest disciplinerade metoder för avfallshantering.

Därför är det svårt att hitta en papperskorg utomhus i Japan numera

Så om du reser till Japan i framtiden bör du alltså vara beredd på att anpassa dig till denna verklighet. Du kommer nämligen få svårt att hitta en papperskorg för utomhus existerar dessa i princip inte. Detta kan vara såväl förvirrande som frustrerande för någon som kanske aldrig tidigare har turistat i landet.

Men det har faktiskt skett en förändring på sistone:

  • Papperskorgarna börjar i allt högre utsträckning placeras ut igen. På senare år har de papperskorgar som länge har lyst med sin frånvaro sakta men säkert börjat placeras ut i parker och vid tågstationer etc.
  • Säkerhetstänket kring dem är dock fortfarande stort. Även om papperskorgarna börjar placeras ut utomhus igen är fortfarande säkerhetstänket kring dessa påtagligt. I samband med till exempel besök av utländska politiska dignitärer kan papperskorgarna komma att låsas och förseglas. Detta för att förhindra att nya terroristattacker likt de på 1990-talet äger rum.
  • Även i amerikanska städer har liknande åtgärder vidtagits. Även i New York avlägsnades faktiskt många papperskorgar från stadens utomhusmiljöer till följd av terrorattentatet 2001. Detsamma skedde även på Bostons gator efter bombningen 2013 i samband med stadens maratonlopp.

Som tur är behöver vi inte ha riktigt samma strikta säkerhetstänk här hemma i Sverige!