Vad kostar det att låta en elfirma byta vägguttag?

Att byta ett ojordat vägguttag (högst 16 ampere) är något som man får göra själv. Dock är det inget man bör göra, om man inte är helt säker på hur det går till. Därför är det mycket vanligt att man anlitar en elektriker som kan göra jobbet. Men vad kostar det egentligen? Det finns inget rakt svar på det – utan det beror helt enkelt på. Här går vi igenom hur priset sätts, för exakta priser gäller som vanligt att be om offert från elektriker vilket man enkelt gör från hemsidor. Se till exempel elektrikerstockholm.nu.

ROT-avdraget

Om du ska byta vägguttag i din bostad (eller ditt fritidshus) så kan du använda ROT-avdraget. Det här innebär att 30 procent av arbetskostnaden kvittas mot skatt som du tidigare har betalat in under året.

För att få nyttja ROT-avdraget så behöver du bland annat…:

  • … ha fyllt 18 år.
  • … ha betalat in skatt så att det finns något att dra av ifrån.
  • … vara privatperson. Om det görs för företaget så har du inte rätt att nyttja avdraget.

Geografin

Visserligen en lite mindre faktor, men ändå något som kan påverka. I landets storstäder, och då i synnerhet Stockholm, tenderar hantverkarna att ha lite högre timpriser. Att byta vägguttag kan ta ungefär en halvtimme – timme, beroende på omständigheterna. Titta på vad elektrikerna i din stad har för timpriser.

Tid

Att byta vägguttag är snabbt gjort för en erfaren elektriker. Samtidigt kan det finnas vissa saker som gör att arbetet drar ut på tiden. Om du begär in flera offerter och jämför dem lär du få en god bild av hur lång tid de olika elfirmorna uppskattar att det kommer att ta.

Din efterforskning

Om du bara begär in offert från en elektriker, som du inte har anlitat förut, finns risken att du betalar lite över marknadspriset. En del firmor har lite högre timkostnader av olika skäl, men för att byta vägguttag krävs ingen direkt spetskompets utöver det vanliga.

Se till att ta in flera offerter och jämför dem ordentligt. Du ser då tydligt om någon är lite dyrare, eller lite billigare, än andra. Väg också in vad recensionerna om firmorna säger. Titta på sociala meder och på plattformar som är ägnade just för att samla omdömen om tjänster.