Tänk på detta när du ska köpa ett attefallshus

Attefallshus är otroligt populära småhus som många svenskar väljer att bygga på sina tomter. De kräver i dagsläget inget bygglov (även om detta eventuellt kan ändras i framtiden). Med det sagt finns det ändå vissa saker som du bör ha i åtanke när du överväger att köpa en “attefallare”.

Till att börja med är det viktigt att de bilder på attefallshus som du tittar på online är av hög kvalitet. Det är nämligen långt ifrån alla som har möjligheten att besöka en leverantör med visningshus inför köpet. Därför bör bilderna på de olika husmodellerna vara högupplösta samt ge en rättvis och bra bild av husen ifråga.

Men det finns även andra saker som du bör tänka på innan du slår till. Nedan tipsar vi om några faktorer som du bör väga in i ditt beslut när du står inför att smälla upp en attefallare därhemma!

Så mycket kostar ett attefallshus att bygga

En viktig faktor är såklart kostnaden för attefallaren. Så vad kostar det egentligen att bygga ett attefallshus? Priset kan skilja sig åt en hel del beroende på hur mycket du väljer att göra själv.

Det bästa alternativet är för de allra flesta att köpa ett nyckelfärdigt hus. Detta är det både enklaste och smidigaste sättet att få upp ett småhus på tomten. Men det är såklart långt ifrån det allra billigaste, och priset kan förmodligen komma att avskräcka en och annan spekulant.

Dessa är några exempel på priser som vi har hämtat från Husverket – en leverantör av nyckelfärdiga attefallare:

  • Attefallshuset Klassisk Panorama KR3 är ett hus på 30 kvadratmeter plus ett loft på 11,5 kvadratmeter. Du kan i dagsläget välja att köpa ritningspaketet från 13 995 kr, medan ett klimatskal kostar 482 900 kr. En nyckelfärdig modul kostar 712 900 kr och totalentreprenad på denna modell kostar från 912 800 kr.
  • Kan du tänka dig en lite mindre attefallare? Då kan du till exempel välja Klassisk K2 – ett attefallshus på 25 kvadrat med 8,4 kvadratmeter loft. Ritningspaketet har samma pris som ovan (13 995 kr) men klimatskalet kostar 379 900 kr. Som nyckelfärdig modul kostar denna variant 564 900 kr och totalentreprenad går på från 750 800 kr och uppåt.

Som du märker kan priserna skilja sig en hel del åt beroende på modell samt hur mycket hjälp du vill ha med det lilla huset!