Har du någon gång funderat på överfallslarm?

Har du någon gång funderat på överfallslarm?

Har du någon gång varit rädd när du har varit ute och sprungit i skogen eller när du gått hem själv sent en lördagskväll? Ett överfallslarm kan hjälpa dig att vara mindre rädd, även om ett överfallslarm aldrig kan vara en garanti för att ett överfall inte ska inträffa. Överfallslarm är bra men de får inte skapa en falsk trygghet. I nuläget är överfallslarm inte alls reglerade i någon lag och det finns ingen undre åldersgräns för att kunna köpa och använda ett överfallslarm. Både barn och vuxna kan alltså använda sig av överfallslarm. 

Hur fungerar ett överfallslarm?

Det finns många olika typer av överfallslarm men ofta rör det sig om ett mindre larm som är enkelt att bära med sig. Trots den lilla storleken så kan de ljuda och låta väldigt högt. På en del överfallslarm finns en speciell aktiveringssprint som man drar i när man vill aktivera larmet. Skulle en hotfull situation uppstå så drar man helt enkelt bort sprinten som ofta sitter fäst i ett snöre. Om överfallslarmet saknar sprint så går det inte att stänga av, därför ska man alltid kasta iväg sprintern så att en förövare inte kan stänga av larmet själv. 

Vad är syftet med ett överfallslarm? 

Tanken med ett överfallslarm är att det ska ljuda så högt att det skrämmer bort en förövare och för att fånga omgivningens uppmärksamhet. Ett överfall sker ofta oplanerat och gärningsmannen väljer slumpvis ut ett offer som han tror att han ska kunna kontrollera. Ett överfallslarm är inte ett vapen så man kan känna sig helt trygg med att använda det utan att riskeras att skadas själv av överfallslarmet. När man använder ett överfallslarm är det viktigt att man vet precis hur det fungerar. Man ska alltid ha det tillgängligt så man inte behöver öppna handväskan och leta efter larmet om det skulle behövas. 

Olika typer av överfallslarm 

Det finns olika typer av överfallslarm i olika prisklasser. Välj ett som du tycker känns enkelt att använda och som passar din plånbok. Ett litet överfallslarm kan kännas praktiskt men det får inte vara så litet att du tappar bort det. Helst ska överfallslarmet inte vara mindre än en bilnyckel. Ljudnivån brukar ligga runt 140 decibel, ljudnivån får inte vara högre än så eftersom du riskerar att skada både din och omgivningens hörsel. Många överfallslarm går att få i olika färger.