Bästa tipsen för dig som ska sälja guld

Guld har varit en eftertraktad råvara i alla tider och även idag är det relativt populärt – kanske främst när det kommer till smycken. För den som däremot har guld som inte kommer till användning, kanske i form av arvegods, kan det finnas en slant att tjäna genom att sälja det. Nedan följer några bra tips till dig som ska eller funderar på att sälja guld.

Ta reda på värdet

Är det din gamla mosters vigselring som ska säljas, eller något annat du känner ett stort affektionsvärde för, kan det vara klokt att värdera det innan en eventuell försäljning. Priset kommer att avgöras baserat på guldets karat och vikt – så även om den där ringen är värd multum för dig så betyder det inte att det speglar det faktiska värdet.

För att ta reda på priset på ett föremål behöver du alltså känna till karat och vikt. Vad gäller karat så finns ofta en stämpel någonstans på föremålet och vad gäller vikt är det lite lurigare. För att väga själv är det bra om du har en våg som visar tiondels gram. Har du ingen sådan är det bättre att vända sig till någon som kan göra en professionell värdering – det är ofta helt kostnadsfritt och bra att göra för den som vill sälja guld.

Jämför priser när du ska sälja guld

När du ska sälja guld ska du givetvis även se till att jämföra aktuella priser hos olika uppköpare. Dom flesta som köper och säljer guld ligger dock oftast kring ungefär samma priser, men det kan vara värt att kolla upp ändå.

Ännu bättre är att hitta en uppköpare som erbjuder prisgaranti när du ska sälja guld – på så vis kan du känna dig trygg i att du får så mycket betalt som möjligt. Sådana aktörer finns enkelt att hitta på nätet och hela processen är både snabb och smidig. Ungefär så här kan det gå till:

  • Beställ en påse eller kuvert från företaget – det kan göras direkt på nätet
  • Lägg i dina guldföremål och skicka tillbaka försändelsen
  • Guldet värderas och du meddelas vad det är värt
  • Du tackar ja eller nej till erbjudandet

Den som väljer att sälja guld på det här viset får pengarna utbetalade till sitt bankkonto, vanligen inom någon dag.