Så fungerar gåvokort

Företag som vill ge julgåva eller minnesgåva till de anställda kan exempelvis göra detta med gåvokort. En gåva som innebär att de anställda kan välja på ett brett utbud av produkter att få. Så här fungerar det!

Företaget beställer gåvokort

Det finns flera företag i Sverige som specialiserat sig på gåvokort och presentlösningar för företag. Detta genom att anpassa både utbud av produkter och prisnivåer för att följa de skatteregler som gäller. Via deras hemsida väljs först vilken slags gåvokort som önskas och därefter antal och eventuell text som ska tryckas på kortet. Det som framförallt skiljer sig mellan de olika alternativen är vilka produkter som de anställda kan välja på.

  • Sommargåva – Produkterna har ”sommarkänsla” med allt från grillning till praktiska campingprodukter.
  • Exklusivt – Kända exklusiva märken. Passar vid högre valörer.
  • Hemma – Allt från köksprodukter till lakan.

Korten ges ut till de anställda

Nästa steg är att distribuera företagets gåvokort till de anställda. Detta kan ske på flera olika sätt beroende på vad som passar bäst. De kan skickas direkt från återförsäljaren till de anställdas hemadresser. Därmed får de direkt hem julklappen/minnesgåvan i form av ett kort med en hälsning och en kod. Ett annat alternativ är att gåvan skickas ut via SMS. I detta SMS framgår att det är en julgåva samt en kod och instruktioner om hur koden ska användas för att växlas till en present.

Att skicka SMS anses däremot väldigt opersonligt och detta inte minst om det är exakt samma SMS som skickas till många anställda. Detta även om en liten hälsning följer med från de som äger företaget. Det mest personliga är däremot att ge korten ”ansikte mot ansikte” och tacka den anställda för året som varit osv. Finns denna möjlighet bör detta alternativ väljas.

Anställda löser in kortet

På ett gåvokort finns alltid en kod samt en webbside-adress till återförsäljaren av dessa kort. Genom att logga in med koden visas vilka produkter som mottagaren kan välja på. Det behöver därmed inte framgå något exakt värde på gåvan då det är produkter i ett större gåvosortiment som mottagaren väljer mellan.

När kortet är inlöst, och därmed en gåva vald, kommer den skickas till personen inom några dagar. Eftersom det oftast är ett hundratal olika produkter att välja mellan bör de flesta hitta något som passar – vilket just är fördelen med ett gåvokort.