Åskväder medför behov av IT-support för privatpersoner

Åskväder medför behov av IT-support för privatpersoner

Hösten har börjat smyga sig in över landet, men på sina håll dröjer sig sommaren kvar. En varm sommar kan vara skön att uppleva efter en lite kyligare vår, men värmeböljor medför även oanade problem. De åskoväder som ofta drabbar oss under varma somrar kan vara destruktiva och orsaka skador och strömavbrott. Eftersom åskväder kan vara skadliga för din dator, kan dessa medföra att ett behov av IT-support för privatpersoner uppstår.

Blixten kan slå ner varsomhelst under ett oväder, så att vara inomhus är det säkraste alternativet då det är osannolikt att du träffas av blixten när du befinner dig inomhus. Även om ovädret befinner sig en bit bort, kan den elektriska energi som slår ner i samband med en blixt träffa marken eller en elledning och ha en förödande effekt på elektrisk utrustning, då den är väldigt känslig för denna typ av skador.

Datorer förstörs ofta i samband med åskväder

Det är långt ifrån ovanligt att stationära datorer förstörs av blixten. Din dator kan vara avstängd men ändå vara ansluten till eluttaget och därmed skadas så allvarligt att den knappt är värd att reparera. Det kan också vara så att en invändig komponent steks av den ökade strömtillförseln och behöver bytas ut, men att datorn i övrigt inte har påverkats av blixtnedslaget. Som tur är när det gäller datorer som plötsligt slutar fungera, kan man ofta extrahera dina personliga filer från hårddisken.

Detta är dock inte alltid möjligt att göra. För att skydda din personliga information bör du därför ha en backup av alla filer och mappar sparade på en extern hårddisk, ett USB-minne, en CD-/DVD-skiva eller i molnet. Om du behöver hjälp med att göra detta kan du anlita ett företag som erbjuder IT-support för privatpersoner.

Du kan använda dig av ett överspänningsskydd för att få ett visst skydd mot vardagliga strömspikar eller fluktuationer i strömtillförseln. Dessa är dock sannolikt inte tillräckligt kraftiga för att hantera ett blixtnedslag. Det bästa alternativet för dig som vill skydda din dator i samband med ett åskväder är därför att dra ur strömkabeln ur eluttaget innan ovädret kommer alltför nära. Det allra minsta du bör göra är att stänga av strömknappen på baksidan av din dator. Det kan vara förenat med risk att dra ur elektrisk utrustning ur eluttag under själva åskvädret.