När du tecknar ett bolån tar banken hänsyn till både deras egen kostnad för att låna upp pengar samt din kreditvärdighet för att avgöra vilken ränta som de ska erbjuda. Generellt är det lönsamt att jämföra räntor hos flera banker innan lånet tecknas. Men det gäller det även att man förstår de olika räntornas betydelse.
Listränta
De räntor som bankerna presenterar på dess hemsidor är listräntan. Det är den högsta räntan som en bolånekund kan få om ett bolån tecknas hos banken. Att jämföra listräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan är däremot fel väg att gå. Denna ränta är nämligen före eventuella rabatter är bortdragna. Då bankerna har olika stora rabatter de kan ge och att det varierar vad som krävs för att få dessa rabatter säger inte listräntan mycket – utöver att vara bankens högsta ränta.
Reporäntan
Reporäntan är den ränta som Riksbanken använder när de lånar ut pengar till banker. Därmed påverkar reporäntan bankens kostnad för att låna upp pengar till de lån som de i sin tur lånar ut. Skulle Riksbanken bestämma sig för att höja räntan brukar de flesta banker följa efter och höja utlåningsräntan mot sina kunder. Detta för att bibehålla samma förtjänst på de bolån som lånas ut.
Snittränta
Snittränta presenteras av alla banker som ger bolån. I korthet är det en genomsnittlig boränta som är uträknad på de bolån de gett under en månad. Att jämföra dessa räntor blir mer rättvist än att jämföra listräntor. Detta eftersom denna jämförelse visar vad bankerna verkligen lånar ut pengar till för räntenivå – inte vad de annonserar om på hemsidan.
Oftast individuell ränta
Även om det går att titta på olika räntor för att skapa sig en bild av vilka banker som är billigast så är det omöjligt att avgöra detta innan en låneansökan skickas in. Orsaken är helt enkelt att de allra flesta kreditgivare använder individuell ränta vilken räknas genom flera olika faktorer.
Det är därmed enbart om banken har samma räntesats till samtliga låntagare som man kan jämföra räntor från flera banker utan att göra ansökan. Men regeln är att individuella räntenivåer används vilket gör det mycket svårt att jämföra nivåerna utan att först genomföra en låneansökan.