Laga iPhone

Laga iPhone

Alla som äger en iPhone har troligtvis någon gång varit med om att man råkat tappa telefonen i marken. Ofta hinner det gå ett par hoppfulla sekunder innan man tittar ner och inser att skärmen har gått i tusen bitar. Om man har sådan otur så har man generellt tre stycken alternativ:

  • Laga iPhone
  • Köpa ny iPhone
  • Leva med en trasig skärm om den fortfarande fungerar någorlunda

Köpa ny, behålla eller laga iPhone 

Att köpa en helt sprillans ny iPhone, framför allt om det bara är skärmen som är trasig, är dumt både från ett ekonomiskt och från ett ekologiskt perspektiv. Att producera en iPhone kräver en mängd olika råvaror och resurser, några av vilka bland annat är källa till många väpnade konflikter och som det dessutom råder en stor brist på. Att köpa en ny telefon är därför något man bör göra så sällan som möjligt, och definitivt inte när det bara är en mindre och begränsad del av iPhone som är trasig. Dessutom kan man spara in en hel del pengar på att inte köpa en ny iPhone stup i kvarten. 

Att istället behålla sin trasiga iPhone kanske kan verka som en bra idé i början, men snart inser många frustrationen med att ha en trasig skärm. En skärm med sprickor i är ofta svårare att navigera och man går ofta runt och är orolig för att den ska gå i sönder ännu mer. Det bästa alternativet brukar därför vara, så länge inte iPhone har en mängd olika svåra skador, att laga iPhone. 

Skicka iPhone på lagning eller laga den själv 

När skärmen, eller något annat inte alltför komplicerat, går sönder på ens iPhone så kan man antingen välja att laga den själv eller skicka iväg telefonen på lagning. Den viktigaste parametern här är hur pass teknisk och händig man är. Med hjälp av en tekniskt lagd vän eller en instruktionsvideo på youtube så behöver det faktiskt inte vara särskilt svårt eller komplicerat att laga en iPhone. Det första man behöver göra om man väljer det alternativet är att beställa hem de reservdelar som krävs för lagningen. Då kan man antingen välja att spendera lite mer pengar och köpa högkvalitativa originaldelar från Apple direkt, eller köpa billigare delar från till exempel Kina. Oavsett vilka delar man behöver så brukar man hitta dem snabbt och lätt på internet.